De laatste der Mohikanen

Novel, Historical novel by James Fenimore Cooper

Blurb

The Last of the Mohicans is een in januari 1826 gepubliceerde historische roman van James Fenimore Cooper. Het was het tweede deel van the Leatherstocking Tales pentalogy en meteen ook het meest succesvolle.
In zijn tijd was het een van de populairste Engelstalige romans. Vanaf het begin werd het om zijn narratieve fouten bekritiseerd. Ook de lengte van het verhaal, in combinatie met de omslachtig uitgewerkte prozastijl, schrikte latere lezers af. Desondanks wordt het werk nog steeds gelezen tijdens cursussen Amerikaanse literatuur. Veertien jaar later, in 1840, schreef Cooper er een vervolg op met de titel The Pathfinder.
De protagonist van het verhaal, Uncas, noemde Cooper naar een bestaand persoon. Uncas was geen Mohikaan maar een Mohegaan, wat tot de dag van vandaag aanleiding zou geven tot veel verwarring. Toen zijn laatste afstammeling, John Uncas, in 1842 stierf, schreef de Newark Daily Advertiser "Laatste der Moheganen gestorven" in een artikel over de uitroeiing van de stam. De schrijver was zich er echter niet van bewust dat er nog steeds Moheganen bestonden, zoals trouwens nu ook nog het geval is.

First Published

1826

Member Reviews Write your own review

Be the first person to review

Log in to comment