En sporvogn til Begjær

by Tennessee Williams

Blurb

En sporvogn til Begjær er et teaterstykke fra 1947, skrevet av den amerikanske dramatikeren Tennessee Williams. Han vant Pulitzerprisen for drama for dette teaterstykket i 1948. En sporvogn til Begjær blir ofte nevnt som ett av de beste amerikanske teaterstykkene fra 1900-tallet, sammen med Lang dags ferd mot natt og En handelsreisendes død.
En sporvogn til Begjær hadde premiere på Ethel Barrymore Theatre på Broadway 3. desember 1947. Det var regissert av Elia Kazan og hadde Marlon Brando, Jessica Tandy, Kim Hunter og Karl Malden i hovedrollene. Produksjonen ble avsluttet 17. desember 1949. Teaterstykket hadde premiere i London i 1949, regissert av Laurence Olivier og med Bonar Colleano, Vivien Leigh og Renée Asherson i hovedrollene.
En sporvogn til Begjær ble filmatisert i 1951, med Kazan som regissør. Brando, Hunter og Malden gjentok sine roller fra Broadway, mens Tandy ble erstattet av Leigh.
Stykket ble oversatt til norsk av Peter Magnus og utgitt i 1950. Det ble i 1949 oppført både på Trøndelag Teater og Nationaltheatret. Ola Isene spilte Stanley Kowalski på Nationaltheatret.

Member Reviews Write your own review

Be the first person to review

Log in to comment