Huckleberry Finns äventyr

Novel, Satire by Mark Twain

Blurb

Huckleberry Finns äventyr originaltitel The Adventures of Huckleberry Finn är en amerikansk bildningsroman och pikareskbok, en äventyrsroman och satir av Mark Twain. Boken gavs ursprungligen ut 1884 och är en klassiker. Den är en fristående fortsättning på Tom Sawyers äventyr. Mark Twain började skriva på den 1876, samma år som den föregående gavs ut och den anses vara ett mycket större verk.
Boken börjar med ett sammandrag av vad som hände i Tom Sawyers äventyr. Den handlar om den fjortonårige pojken Huckleberry Finn från Saint Petersburg i Missouri vars pappa är alkoholist, och hans äventyr på rymmen tillsammans med miss Watsons slav Jim, som också har rymt eftersom han har hört att han ska säljas.
Huck har tagits om hand av änkan Douglas och hennes syster Miss Watson. Huck kidnappas av fadern och hålls fången i hans koja men Huck flyr till Jacksons ö, där han träffar Jim. Jim hade egentligen tänkt sig att fly till friheten i Ohio i nordstaterna via Ohiofloden vid Cairo, där floderna flyter samman, men de hamnar istället nedströms på Mississippifloden. I nordstaterna var slaveri avskaffat. Twain kände till livet på Mississippi eftersom han hade varit lots på floden.

First Published

1884

Member Reviews Write your own review

Be the first person to review

Log in to comment