Twist Olivér

Novel by Charles Dickens

Blurb

A Twist Olivér Charles Dickens angol író második regénye, amelyet Richard Bentley adott ki 1838-ban. A mű főszereplője Twist Olivér, egy árva kisfiú, aki előbb egy dologházban éli szomorú és kilátástalan életét, majd egy temetkezési vállalkozó veszi a gondjaiba. Olivér végül megszökik, és eljut Londonba, ahol találkozik Jack Dawkinsszal, az Agyafúrt Vagánnyal, egy zsebtolvajbanda vezetőjével. Dawkins elvezeti őt az idős Fagin rejtekhelyére, akitől a banda valamennyi tagja a mesterséget tanulta. Olivér ekkor még nem tudja, hogy amit a banda tagjai tesznek, törvénytelen.
A Twist Olivérben Dickens a bűnözőkről és erkölcstelen életükről egyáltalán nem festett romantikus képet. Épp ellenkezőleg: azáltal, hogy lerántotta a leplet a korabeli London árva gyermekeinek nagyon is sanyarú sorsáról és a velük való kegyetlen bánásmódról, műve nemzetközi viszonylatban is súlyos aggodalmakat váltott ki, melyet olykor a nagy londoni árvakrízis néven is említenek. A könyv alcíme utalás John Bunyan A zarándok útja című, 1678-ban megjelent vallásos művére, illetve William Hogarth festő 18. századi két karikatúra-sorozatára is.

First Published

1838

Member Reviews Write your own review

leah.mae.n.bernardo

Leah.mae.n.bernardo

I really love your story, it deserves a lot of audience. If you have some great stories like this one, you can publish it on Novel Star, just submit your story to [email protected] or [email protected]

0 Responses posted 10 hours ago
emariporzee

Emariporzee

Thank you so much for making me smile while reading your book. such a compelling story. If you have some great stories like this one, you can publish it on Novel Star, just submit your story to [email protected] or [email protected]

0 Responses posted yesterday
cariza

Cariza

Kudos to the writer of this book. You did an amazing job. Why don't you try to publish your book in NovelStar? A lot of readers will love your work, judging from the book I just read.

0 Responses posted 3 days ago
Log in to comment