Mies vailla ominaisuuksia : Osa 2

Novel by Robert Musil

Blurb

Mies vailla ominaisuuksia on itävaltalaisen kirjailijan Robert Musilin keskeneräiseksi jäänyt suurromaani. Kaksi ensimmäistä osaa julkaistiin vuosina 1930 ja 1933. Kirjailijan kuoleman jälkeen julkaistiin 1943 vielä osia keskeneräisestä kolmannesta osasta.
Mies vailla ominaisuuksia on alkujaan yli kaksituhattasivuinen modernistinen teos. Kirjan pääjuonne käsittelee vastavetoa, jota Itävalta-Unkaria kuvaavan Kakanian keisarikunnan virkamiehistö suunnittelee Saksan keisarikunnan Vilhelm II:n vallassaolon 30-vuotisjuhlallisuuksille. Tämä "paralleeliaktioksi" kutsuttu näytös, jota suunnitellaan tietämättä muutaman kuukauden päästä alkavasta ensimmäisestä maailmansodasta, ei koskaan tunnu saavan järkevää muotoa.
Romaanissa on useita henkilöitä. Keskushahmo, "mies vailla ominaisuuksia", on 32-vuotias matemaatikko Ulrich, jota leimaa epäily kaikkia perinteisiä arvoja kohtaan. Muut henkilöt edustavat 1910-luvun Wienin eri sosiaalisia kerrostumia suurliikemiehistä ja valtiosihteereistä sisäköihin ja palvelijoihin. Näitä ovat muun muassa suursijoittaja ja intellektuelli Arnheim.

First Published

1940

Member Reviews Write your own review

Be the first person to review

Log in to comment