Sivullinen

Novel, Absurdist fiction by Albert Camus

Blurb

Sivullinen on ranskalaisen Albert Camus'n tunnetuin teos vuodelta 1942. Suomeksi romaani julkaistiin 1947 Kalle Salon kääntämänä.
Sivullinen on Camus'n eksistentialismin selkeä ja painokas manifesti. Romaani kertoo nuoresta algerianranskalaisesta miehestä, Meursault'sta, joka on kuin synnynnäisesti omaksunut asenteekseen välinpitämättömyyden: "Minä sanoin, ettei se merkinnyt mitään." Päähenkilön tekee kuitenkin inhimilliseksi se, että kertomus kumpuaa suoraan hänen tajunnastaan.
Tarina alkaa Meursault'n äidin kuolemasta. Sen jälkeiset muutamat päivät päähenkilö elää täysin tavallista elämää: syö, tapaa naisen, tupakoi, käy työssä. Se, että hän ampuu miehen hengiltä aurinkoisena iltapäivänä, johtuu silkasta sattumasta.
Tästä alkaa romaanin toinen osa. Camus kertoo kiihkottomasti, kuinka mies lopulta tuomitaan − erityisesti siitä syystä, että hän on yhteiskunnan ulkopuolella, tunteeton hirviö. Todellisuudessa Meursault ei kuitenkaan ole tunteeton. Camus itse on kuvaillut päähenkilöään mieheksi, jossa asuu syvä intohimo totuutta kohtaan. Hän ei suostu valehtelemaan eikä tuntemaan tunteita, joita ei todellisuudessa tunne, vaikka näin onnistuisikin pelastamaan oman henkensä.

First Published

1942

Member Reviews Write your own review

0 Responses posted in December
adam.cook

Adam.cook

'the nakedness of man faced with the absurd'.

0 Responses posted in November
War_Mode_Gandhi

War_mode_gandhi

A humorous and fairly fast paced book about social isolation

0 Responses posted in December
mandavi

Mandavi

Verrückt - die Handlung hat mich einfach überkommen. Ich hatte den Klappentext nicht gelesen - das war mein Glück! Ich hatte nichts außergewöhnliches erwartet und habe diesen Schicksalswandel in den gleichen zuschlagenden Häppchen bekommen wie der Protagonist, mit dem ich mich überhaupt sehr gut identifizieren kann. Mein lieber Freund... Wie vielen Menschen auf der Welt wird es wohl in diesem Moment etwa so ergehen?

0 Responses posted in November
KlauDa

Klauda

Alleine dafür hat Camus den Nobelpreis verdient.

0 Responses posted in December
Log in to comment