Viisasteleva sydän

Novel by Jane Austen

Blurb

Viisasteleva sydän on Jane Austenin vuonna 1818 ilmestynyt romaani. Se on ilmestynyt suomeksi 1951 Kristiina Kivivuoren suomentamana.
Viisasteleva sydän on Austenin viimeinen romaani. Hän aloitti sen pian sen jälkeen, kun oli saanut Emman valmiiksi. Teos ilmestyi vasta hänen kuolemansa jälkeisenä vuonna 1818. Se ilmestyi yhtenä niteenä teoksen Northanger Abbey kanssa, mutta liittyy siihen myös sisällöllisesti, sillä molempien tapahtumaympäristö on osittain Bath, jossa Austen asui vuodet 1801–1805.
On arveltu, että Austen ei itse nimennyt teosta, vaan sen nimi on joko hänen veljensä Henryn tai sisarensa Cassandran valitsema siinä vaiheessa, kun kirjaa ruvettiin julkaisemaan. Teosta kirjoittaessaan Austen sairasteli jo.
Austen käsittelee Viisastelevassa sydämessä kaikille teoksilleen ominaisella tavallaan intohimoa, sisäistä ja ulkoista elämää, tunteita ja niiden hillitsemistä. Kun muut hänen teoksensa kuvaavat sankarittaren etenemistä kohti symbolista ja konkreettista kotia, tässä teoksessa lähtökohta on hylkääminen ja lopputulos sen oivaltaminen, että koti ei olekaan paikka vaan tunnelma ja muutoksen hyväksyminen.

First Published

1817

Member Reviews Write your own review

krispa34

Krispa34

My favourite Jane Austen novel. Redemption and a second chance at happiness!

0 Responses posted in January
Log in to comment