Podrijetlo vrsta

Treatise by Charles Darwin

Blurb

Podrijetlo vrsta je čuvena knjiga autora Charlesa Darwina koja je označila novu epohu u razumijevanju evolucije organskog svijeta. U njoj se iznose činjenice koje su plod Darwinovih opažanja na dugim putovanjima i razmišljanja te spoznaje da žive vrste nisu stvorene de novo, što je označilo posve nov model evolucijskih promjena.
Na temelju proučavanja raznolikosti i prilagodljivosti srodnih oblika živih bića i spoznaje o postepenim promjenama fosilnog svijeta u usporedbi s današnjim oblicima Darwin je ustvrdio da su te promjene posljedica prirodnog procesa. Time djelomično prihvaća spoznaje svojih prethodnika, ali i objašnjava glavni mehanizam promjena u živom svijetu što je, po Darwinovu shvaćanju, prirodni odabir vrsta.
Knjiga je u viktorijanskoj Engleskoj dočekana sa znatiželjom i na dan objave je bila odmah rasprodana. U toku plovidbe svijetom, na brodu "Beagle", koja je trajala pet godina, Darwin je upoznao svu raznolikost krajeva, podneblja, flore i faune, ali i ljudskih skupina. Na temelju tih razmišljanja o odnosima u prirodi, i proučavanja postojeće literature, je postupno oblikovao svoje jedinstveno evolucijsko tumačenje fizičkog značaja Zemlje:

First Published

1979

Member Reviews Write your own review

pwtierney

Pwtierney

Darwin's Origin of Species is a classic book that should be read by any evolutionary biologist, if only for history's sake. He is incredibly observant, and notes many things that evolutionary biologists are still wrestling with. That said, Darwin was an infamously bad writer. This isn't a book many folks would casually read for pleasure. It is a piece of scientific literature, and although it is also a natural history tome, it is best suited for those with academic interests over those with just a casual interest in biological evolution and it's early heroes.

0 Responses posted in December
Log in to comment